събота, 2 април 2016 г.

Дървояди - трябва ли да се притесним?

От — Вредители ДДД

 • 16:28:00 ч.

  дървояди
  Повечето хора ни най-малко не предполагат, че в техния дом има дървояди преди да започнат да забелязват пораженията, които те нанасят върху дървените мебели и предмети в дома. Въпреки това, за да бъдат избегнати грижи в бъдеще с безконтролното размножаване на дървоядите, вие трябва да реагирате на време и всъщност трябва да откриете, че в дома ви има такива много преди да са се появили видимите следи за това.

  Как да разберем с какъв тип дървояди си имаме работа?


  Дървоядите биват различни видове. За да можете да идентифицирате с какво си имате работа трябва или да сте доста запознати с видовото разнообразие или да разберете по друг начин. Лесен вариант е да определите от какъв вид дърво са изработени мебелите.

  Това може да ви помогне да разберете какъв тип дървояди са нападнали вашия дом, защото различните видове дървояди предпочитат различни видове дърво. Докато някои видове се размножават предимно в меки видове дървесина като кедър, то други предпочитат по твърдите видове дърво като дъб например.

  Могат ли дървоядите да останат незабелязани?


  Дървоядите много трудно ще останат незабележими, освен в началото, защото тогава все още видимите следи не могат да бъдат забелязани лесно. С времето обаче това започва да си личи, като присъствието им се забелязва, без значение от типа дървояд.

  Какви са основните симптоми за наличие на дървояди у дома?


  - Едва ли има по-ясен знак от появата на малки овални по форма дупчици със заострени ръбчета, които се появяват внезапно, макар че до скоро не са били там. Това е сигурен сигнал, че о вас има наличие на дървояди, с които трябва да се справите.

  - Наличие на тунели в дървото е друг симптом, че у вас има дървояди. За съжаление, а също така и за разлика от дупките в дървото, тунелите на практика почти няма как да се забележат, защото те обикновено преминават във вътрешността на мебелите, което ги прави много трудни за откриване.

  - Поява на странно и необяснимо запрашаване по дървените мебели е друг сигнал, на който трябва да се обърне внимание. Подобен прах обикновено се получава при храненето на вече възрастните бръмбари дървояди.

  - Усещане на слабост в паркет, дюшеме и други дървени подови настилки е сред сигурните сигнали за наличие на дървояди. Обърнете внимание и на това дали краката на масите и столовите не са станали твърде чупливи или дали просто не звучат кухо когато почукате с пръст върху тях.

  - Наличие на мъртви бръмбърчета, особено по перваза на прозорците.

  - наличието на живи дървояди също може да ви направи впечатление, защото в периода май-октомври те стават доста по-активни и е трудно да останат незабелязани.

  - Оглеждайте се а яйца или ларви на дървояди. За разлика от яйцата на много други насекоми, дървоядите снасят сравнително по-едри яйца които понякога могат да бъдат забелязани дори с просто око при внимателно вглеждате. Ларвите от своя страна са сравнително едри, забележими и наподобяват червейчета. Обикновено имат светло оцветяване с кремави нюанси и извита форма.

  Как да се справим с дървоядите?


  Едва ли има друг вид насекоми, при които търсенето на професионална помощ от фирма за борба с вредителите е толкова ефективно. За разлика от други инсекти, например хлебарките, при които е нужно постоянно да се третира жилището за да има добри резултати, при дървоядите това не е необходимо.

  Една качествена обработка на вашето жилище ще предпазва дома ви от дървояди за впечатляващите 20-30 години. По тази причина инвестицията определено си заслужава, особено като се има предвид, че този тип услуги вече са доста евтини и достъпни предвид голямата конкуренция.

  При пръскането против дървояди се използват специални препарати и техники за обработка, които имат за цел да не оставят живи вредители из дървената мебел.

  Макар и лесни за унищожаване, дървоядите са нещо, с което най-вероятно няма да успеете да се справите сами. Причината, поради която ще ви бъде доста по-трудно е това, че дървоядите обитават места, до които вие нямате пряк достъп.

  Какво ще стане с дървените мебели ако не потърсим професионална помощ и не напръскаме против дървояди?
  Ако не потърсите помощ, постепенно дървоядите ще проядат мебелите, а тунелите им във вътрешността на дървената мебел ще започнат да стават все повече. Това ще направи дървото крехко и трошливо, като това ще започне да се забелязва все повече с времето.

  Нито една част от вашия дом не е защитена ако е изработена от дърво. Тук включваме дори гредите и дървените подови настилки. Веднъж нападнати от дървояди, след две три десетилетия дървените повърхности ще бъдат напълно неизползваеми.

  0 comments