четвъртък, 31 март 2016 г.

Дезакаризация - как да поддържаме моравата чиста от кърлежи?

От — Вредители ДДД

 • 11:46:00 ч.

  Дезакаризацията е сложен процес, който представлява съчетание между третиране на площите против кърлежи и едновременно с това включва цял куп други особености, за които е редно да помислите с цел да избегнете появата на този проблем. Кърлежите са много опасни животни и по тази причина дезакаризацията е нещо, за което е лудост да не се помисли. Те лесно могат да се превърнат от дребна досада в проблем, който не може да се реши. Ето защо е добре да знаем следното, което ще ни е много полезно в борбата с тях:

  Задължително третирайте с препарат на пролет…


  Ако имате къща с градина, то дезакаризацията е напълно задължителна всяка година през пролетта. Нещо повече - тя трябва да се прави неколкократно, като задължително трябва да се повтори в случай на обилен дъжд, тъй като тогава водата отмива препаратите и неутрализира тяхното действие до голяма степен. По-късно с напредването на пролетта и идването на летния сезон е добре да се обмисли повторна обработка.

  Поддържайте тревата ниска…


  Задължителна част от процеса на дезакаризация е да поддържате моравата си изключително късо подстригана. Това ще направи мястото непривлекателно за развъждането на кърлежи, защото тези твари предпочитат дълбоката трева, в която лесно да намерят прикритие и общежище.

  Не прекалявайте с поливането…


  Част от процеса на дезакаризация е не само да обработвате поляната на двора си със съответните продукти, но също така и да избягвате действия, които могат да представляват потенциална заплаха. Такова е прекаленото поливане. Имайте предвид, че ако поливате моравата твърде много, то това създава отлични условия за завъждането на кърлежи. Ето защо е важно да поливате разумно и без да прекалявате.

  Внимавайте с животните…


  Бъдете предпазливи с това кога и какви животни имат достъп до вашия двор. Имайте предвид, че кърлежите не са големи атлети и обикновено за да дойдат до вашата градина някой трябва да ги превози до там. Това най-често са кучета или котки, които влизат в двора ви. Бъдете внимателни и със собствените си животни, защото и те могат да пренесат кърлежи. Обезпаразитявайте ги често и акуратно. 

  Поддържайте двора чист… 


  Добре е да поддържате своя двор чист, защото кърлежите обичат места, на които могат да се скрият под купчини с дърва, камъни или тухли. Ако премахнете тези натурии, то рисковете пред вашия двор чувствително ще намалеят и опасността ще бъде сведена почти до нула.

  Защитете дома си…


  Много е важно да третирате зоната около къщата си редовно с препарати против кърлежи, защото те най-вероятно ще искат да проникнат вътре. Тази част от имота трябва да се брани най-ревностно, защото там рисковете са най-големи. Не пропускайте да пръскате след всеки обилен валеж, защото кърлежите само това чакат. Това е важна част от процеса по дезакаризация.

  Оставете слънцето да напече…


  В дезакаризацията слънчевата светлина е ваш верен съюзник. Колкото повече слънце пече, толкова по-лесно ще е за вас да се справите с кърлежите в двора си. Те традиционно мразят слънцето и го избягват по всевъзможни начини, а дори и слабите слънчеви лъчи могат да се отразят фатално на тяхното съществуване.

  Не бива да забравяме и опасността, което идва от двора на съседите…


  Много често по дворовете на съседите се развъждат кърлежи, които в последствие идват и в нашия двор. За да прекратим това е добре да поддържаме комуникацията със съседите на добро ниво и винаги да им напомняме да правят дезакаризация на дворовете си, както и ние правим на нашия.

  Това разбира се е техен избор, но все пак когато въпросът бъде повдигнат, то резултатите ще са много по-добри, отколкото ако си мълчим. Добре е да изградим всички заедно единна защита против кърлежи и дори е препоръчително да търсим групово помощ от фирма за дезакаризация. Така ще сме сигурни в професионалните резултати.

  0 comments